Nem szed ön véletlenül túl sok vitamint?
Vannak esetek, amikor tényleg hasznosak lehetnek a vitamintartalmú táplálékkiegészítők, az alaprecept azonban az, hogy változatosan kell táplálkozni – figyelmeztet cikkünk dietetikus szerzője.
Vannak esetek, amikor tényleg hasznosak lehetnek a vitamintartalmú táplálékkiegészítők, az alaprecept azonban az, hogy változatosan kell táplálkozni – figyelmeztet cikkünk dietetikus szerzője.
Egy kutatás arra mutatott rá, hogy a diétás üdítők fogyasztása növelheti a demencia és az agyvérzés kockázatát.
Egy uniós vizsgálat kiderítette, hogy a brokkolival, a szőlővel, a banánnal és a paprikával érdemes vigyázni.
Ausztrál kutatók arra jutottak, hogy a zöldségfogyasztás a stresszt is csökkenti.
Balaicza Erika belgyógyász szerint a téli időszak előtt fontos az immunrendszer felkészítése, amelyet szaunázással, valamint hideg-meleg váltott vizes zuhanyozással is meg lehet tenni.
Az iskolakezdés minden gyerek (és szülő) számára stresszes lehet, a nyári élményeket követően nehéz visszaszokni a tanórák kötött tempójához. Viszont vitaminokkal és ásványi anyagokkal feltöltötten könnyebb lehet a koncentráció, a gyerekek egészséges fejlődéséről nem is beszélve.
Úgy látszik, a gyerekek fejében nem lehet valami egyszerre finom és egészséges is.
Végre megkezdődött a zöldségszezon, ismét friss zöldségek és gyümölcsök kerülhetnek az asztalra. Éppen ezért már végképp nincs kifogás arra, hogy kispóroljuk a legkülönfélébb salátákat az étrendünkből, melyek nem csupán alacsony kalóriatartalommal, hanem magas rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalommal bírnak. Most ahhoz adunk néhány tippet, hogy milyen zöld levelek kerüljenek a könnyen, gyorsan és változatosan elkészíthető salátába.
Hódító útjára indult a szivárványkenyér.
Egyre nő az egészségtudatos fogyasztók száma, akik a megfelelő élelmiszerek kiválasztásával igyekeznek megőrizni egészségüket. Nem véletlen, hogy ma már egyre nagyobb a friss, organikus élelmiszerek iránti kereslet. A gyökerekhez való visszatérés lehetőségét keresi az úgy nevezett „clean eating” mozgalom is, ám a százéves táplálkozási szokások felé fordulni 2016-ban azonban nehézkes, és sokszor nem összeilleszthető a modern ember életvitelével.
Noha az egészségtudatos táplálkozásról még ma is sokan mondanak le szűkös anyagi lehetőségeik vagy az egymásnak ellentmondó információk miatt, az egészségesnek tartott élelmiszerek iránti kereslet folyamatosan nő – derül ki a GfK Étkezési szokások felmérés legutóbbi adataiból.
Számos fórumon hallhatunk a rostdús ételek fogyasztásának jelentőségéről, és arról, hogy ideje áttérni a rostban gazdag étrendre. Ugyanakkor tudjuk-e pontosan, hogy ilyenkor miről is van szó? Csak egy újabb gasztrotrend, amit épp az egészséges életmód egyik divatirányzata, amit hamarosan felvált egy másik? – Nem feltétlenül, sőt.
Naponta sok szó esik a cukorról, mint mumusról, az élet megrontójáról, és arról, hogy mi mindennel lehetne hatékonyan pótolni, miközben nem mondunk le a megszokott édes ízekről, de a felszaladó kilókat is elkerüljük. Ilyenkor rendszerint előkerül a sztívia, mint lehetséges cukorpótló, de a sztíviával kapcsolatban is bőven találkozhatunk tévhitekkel. – De mit mondanak a vegyészek és a gyógyszerészek?
Az MSZP felülvizsgáltatná a menzarendeletet, amellyel a hvg.hu az elmúlt időszakban többször is foglalkozott.
Egy friss tudományos összegzésből kiderült: a rendszeres halfogyasztás alaposan csökkenti az emberek százmillióit érintő depresszió kialakulásának esélyét.
A néhány hete életbe lépett menzareform, és a vele járó, egyes vélemények szerint sótlan, íztelen, sőt ehetetlen ételek foglalkoztatják a diákokat, szülőket és tanárokat egyaránt. Miután olvasóink is megosztották tapasztalataikat, mi is nekiálltuk menzát tesztelni, és egy héten keresztül egy budapesti általános iskola ebédlőjében fogyasztottuk az egészségesnek kikiáltott reformkaját. A sótlan húsok mellé meglepően ízes levesek társultak, a tányéron hagyott kevés maradékot viszont csak a tanárok poroszos szigorának tudtuk be.
Elrajtolt az iskolaév, vele együtt az átállás az egészséges közétkeztetésre. Kíváncsiak vagyunk, önöknek mi a tapasztalatuk az új menzai fogásokkal. Vajon kieszi otthon a hűtőt az éhesen hazatérő gyerek? Megy már a morgás szülői értekezleten, hogy minek kajapénzt fizetni, ha a moslékban landol a naponta kötelező fél liter tej többsége? Kitört már a lázadás a konyhás nénik közt, amiért nem tehetnek sót a főzővízbe? Írják meg nekünk, az önök óvodájában vagy iskolájában hogyan konvertálják át a való életbe a jogszabályban kidekázott mintamenzát!
Biztonságos, környezetbarát, fenntartható, egészséges étkezés – mindenki erre vágyik. A Felelős Gasztrohős csapata már öt éve dolgozik azért, hogy egyre több étterem és háztartás működjön így.
Ha megfelelő időben kezdünk lisztes ételeket adni a csecsemőknek, akkor megfelelő időben lehet diagnosztizálni a gluténérzékenységet.
A menzareform enyhén szólva is vegyes fogadtatásra talált az érintettek körében. Sok gyerek egyszerűen nem eszi meg a számukra új, ízetlen ételeket. Ez különösen a bölcsődés és óvodás korosztály esetében aggasztó. A dietetikusok szerint otthon kell rászoktatni a gyerekeket az egészséges, de kevésbé jó ízű ételekre.